Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ν.Νικολόπουλος: Έχει πάρει την κάτω βόλτα η ΔΕΗ;

Ερώτηση κατέθεσε ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Ν.Νικολόπουλος, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αναλυτικά η ερώτηση:
Αρ.Πρ.:6870/3/7/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε προ ημερών η ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μόνο για χαρές και πανηγυρισμούς δεν είναι.
Όσο κι αν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ.Μανόλης Παναγιωτάκης, ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2017 του ομίλου «επιβαρύνθηκαν από εξωγενείς μη ελεγχόμενους από την εταιρεία παράγοντες».
Η ΔΕΗ «έγραψε» μετά φόρων ζημίες ύψους 67,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο α΄ τρίμηνο του 2016.
# Μειώθηκαν τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του ομίλου κατά 221,6 εκατ. ευρώ, συγκρινόμενα με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Το αντίστοιχο περιθώριο ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκε σε 9% έναντι 24,4%.
# Μείωση κατά 3,1% υπέστη και ο τζίρος της ΔΕΗ, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 1.368,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.412,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.
# Συρρικνωμένο είναι και το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά το οποίο «έκατσε» στο 87,7% τον Μάρτιο έναντι του μεριδίου 92,8% που είχε η επιχείρηση τον Μάρτιο του 2016. Σημαντική είναι και η μείωση –άνω του 10%, από το 80,7% στο 70,6%– του μεριδίου της ΔΕΗ στη μέση τάση, κι αυτό έχει τη σημασία του καθώς σε αυτή τη κατηγορία εμπεριέχονται και τα πιο κερδοφόρα τιμολόγια.
Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που από την μεταπολίτευση και μετά χρησιμοποίησαν την επιχείρηση ως την χρυσοτόκο όρνιθα, ο ετσιθελισμός που επιδείκνυαν αλλά και τα γαλαντόμα προνόμια που απολάμβαναν κατά καιρούς οι συνδικαλιστές, καθώς και πολλές επίσης διαχρονικές διοικητικές αστοχίες (έλλειψη επιχειρηματικής εξωστρέφειας στη βαλκανική αγορά, δυστοκία εισόδου στρατηγικού επενδυτή κ.ά.) είναι μόνο μερικά από αυτά που οδήγησαν τη ΔΕΗ στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Τι κάνετε για να αναστρέφει η παραπάνω τσαλακωμένη εικόνα του άλλοτε κρατικού μονοπωλίου που σε διάστημα μόλις τριών ετών έχει υποστεί δραματική χρηματιστηριακή απαξίωση, υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στα 2,6 δισ. ευρώ και εκτίναξη των χρεών της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς ΑΠΕ και προμηθευτές;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...