Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Οι τράπεζες «πνίγουν» την ΔΕΗ!

Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην αγορά οι λεόντειοι όροι δανεισμού, που κατάφεραν να επιβάλλουν οι τράπεζες στην ΔΕΗ, ασκώντας ισχυρή πίεση στο «παρά πέντε» της έγκρισης της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και φέρνοντας σε δεινή θέση όχι μόνο τη διοίκηση της επιχείρησης, αλλά και την κυβέρνηση.
Απειλώντας ουσιαστικά να τορπιλίσουν τη συμφωνία κυβέρνησης - Θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, κάτι που θα έφερνε την κυβέρνηση μπροστά στην ενεργοποίηση του «σχεδίου β’» του μνημονίου, για ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ, οι τράπεζες πήραν... μια λίμπρα σάρκας από τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό, διασφαλίζοντας τις απαιτήσεις τους, παρούσες και μελλοντικές, σε υπέρμετρο βαθμό.
Όπως προκύπτει από τη δεύτερη επιστολή των τραπεζών, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για να εγκριθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη γενική συνέλευση, οι τράπεζες ήραν τις επιφυλάξεις τους, λαμβάνοντας σημαντικά ανταλλάγματα:
  1. Για το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που έχουν χορηγήσει στην ΔΕΗ, οι τράπεζες «εξετάζουν θετικά», όπως αναφέρεται στην επιστολή, την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της εταιρείες «Ενεργειακές Συμμετοχές», στην οποία περνούν οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ. Επειδή, η εν λόγω εταιρεία δεν θα έχει άλλο περιουσιακό στοιχείο πλην των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, αυτό σημαίνει ότι, στην ουσία, οι τράπεζες «προσημειώνουν» το ενεργειακό δίκτυο.
  2. Επίσης, «εξετάζουν θετικά» την εκχώρηση γεγενημένων και μη απαιτήσεων έναντι εταιρικών πελατών, συνολικού ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε μια περίοδο έντονων προβλημάτων ρευστότητας για την ΔΕΗ, τα έσοδα από την «αφρόκρεμα» των εταιρικών πελατών της δεσμεύονται για την εξυπηρέτηση του κοινοπρακτικού δανείου.
  3. Για να εξετάσουν τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης στη ΔΕΗ, το ύψος της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες αξιώνουν τη δέσμευση ισόποσων (!) απαιτήσεων της ΔΕΗ από καλούς εταιρικούς πελάτες, δηλαδή ουσιαστικά το επόμενο δάνειο θα έχει μηδενικό κίνδυνο για τις τράπεζες.

Τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ είναι γνωστά, όπως είναι γνωστό και ότι οι τράπεζες ζητούσαν περισσότερες εξασφαλίσεις για να προσφέρουν νέα χρηματοδότηση στην επιχείρηση.
Φαίνεται, όμως, όπως σχολιάζουν πολλοί στην αγορά, ότι οι τράπεζες εκμεταλλεύθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το φάκελο «ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια» χωρίς περαιτέρω εμπλοκές, ώστε να επιβάλουν επαχθείς όρους δανεισμού, που μέχρι χθες θα ήταν αδιανόητο για ένα εταιρικό κολοσσό, όπως η ΔΕΗ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...