Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Σημεία από την Συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιουνίου 2016 του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μ.Παναγιωτάκη

1. Το Δ.Σ. της ΔΕΗ στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε τη χορήγηση ενιαίας έκπτωσης 15% σε όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές Χαμηλής και Μέσης Τάσης.
Προϋπόθεση η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών και η τήρηση των διακανονισμών που τυχόν έχουν συναφθεί ή θα συναφθούν με το ισχύον, ή έχουν συναφθεί με το προηγούμενο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η έκπτωση αυτή αφορά σε πλέον των 5.000.000 καταναλωτές – πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι της Επιχείρησης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη – μοναδική ίσως – μείωση τιμολογίων στα χρονικά της ΔΕΗ.
Η ρύθμιση πάντως αυτή είναι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ανοιχτή σε όλους τους καταναλωτές καθώς παρέχει το δικαίωμα ένταξης στους διακανονισμούς και σε αυτούς που σήμερα είναι υπερήμεροι. Πρόκειται για περίπου 2.100.000 ενεργούς καταναλωτές, τους οποίους, με την ευκαιρία αυτή καλούμε να σπεύσουν να τακτοποιηθούν.
Η σημερινή πρωτοβουλία της ΔΕΗ καταδεικνύει εμφαντικά την κοινωνική της ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για την στήριξη των επαγγελματιών, εμπόρων και βιομηχανιών σε όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης.

Αφετέρου παρέχεται η μεγάλη ευκαιρία σε όλους, όσοι σήμερα δεν πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν, να γίνουν συνεπείς τερματίζοντας συμπεριφορές που επιβαρύνουν όλους τους υπολοίπους.
Άλλωστε ενόψει της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου, για όσους έχουν ανάγκη, καθώς και της χορήγησης δωρεάν ρεύματος στις περιπτώσεις μεγάλης φτώχειας, για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δεν πληρώνουν δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία.
Ο τερματισμός της ασυδοσίας είναι εξάλλου απολύτως απαραίτητος ενόψη της διαδικασίας υποχρεωτικού ανοίγματος της λιανικής αγοράς που ενεργοποιείται με τον πρόσφατο νόμο 4389/2016 με τα ΝΟΜΕ.
Στο θέμα αυτό τονίζουμε ότι η ΔΕΗ, θα αναλάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα και νέες πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο, προκειμένου να ωφεληθούν, κατά το δυνατό, πρωτίστως οι καταναλωτές.

Ο ηλεκτρισμός απαιτεί υπεύθυνες και σοβαρές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας.

2. Κρίσιμα ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού.

α. Άμεση κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη, και τροποποίηση του κώδικα ώστε να μην υπολογίζεται στις ημερήσιες προσφορές το κόστος των πιστοποιητικών CO2. Αυτό θα τονώσει τη λιγνιτική παραγωγή, που σήμερα βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της, έναντι του εισαγόμενου Φυσικού Αερίου, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία για τη δοκιμαζόμενη Δυτική Μακεδονία.
β. Εντατικοποίηση των προσπαθειών σε πολιτικό επίπεδο για χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 και στη χώρα μας. Αυτός είναι όρος για την επιβίωση της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας τις επόμενες δύο 10ετίες. Το πελώριο λάθος που έγινε τον Οκτώβριο του 2014 όταν οι τότε Κυβερνώντες ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξαιρεθεί η χώρα μας από τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2, τη στιγμή μάλιστα που αποφάσιζαν να γίνει η επένδυση 1,4 δις της Πτολεμαϊδας V πρέπει να διορθωθεί.

γ. Πρέπει άμεσα η ΡΑΕ να θεσπίσει το μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος ή ευελιξίας, με επιστημονική τεκμηρίωση και όρους αγοράς. Ο σημερινός προσωρινός μηχανισμός, που επιβλήθηκε από τους θεσμούς ως προαπαιτούμενο, εκτός του ότι στερείται από κάθε λογική και επιστημονική τεκμηρίωση, οδηγεί ούτε λίγο ούτε πολύ στη μεταβίβαση 80 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στους ιδιώτες παραγωγούς εξανεμίζοντας έτσι και τα όποια οφέλη της Επιχείρησης από την κατάργηση του ειδικού φόρου στο αέριο.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τυχόν καθυστερήσεις. 
Πηγή: https://www.dei.gr/el/i-dei/kentro-tupou/deltia-tupou/deltia-tupou-2016/iounios-2016/simeia-apo-tin-sunenteuksi-tupou-stis-8-iouniou-20
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...