Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Σκουρλέτης: Θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ ο νέος ΑΔΜΗΕ - Επιμένουμε να παραμείνει το μάνατζμεντ στο δημόσιο

Αισιόδοξος πως θα κερδιθεί η μάχη του ΑΔΜΗΕ και θα εξασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του, εμφανίσθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο".
Όπως σημείωσε ο υπουργός, «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Όπως βλέπετε κι όπως είχαμε πει, η υπόθεση διαπραγμάτευση είναι συνεχής, είναι ανοιχτά θέματα, ένα από αυτά είναι η ενέργεια. Με βάση αυτές τις συζητήσεις, εξασφαλίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και πηγαίνουμε σε μια πρόταση που το δημόσιο θα κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο. Θα αποσχισθεί από τη ΔΕΗ ο νέος ΑΔΜΗΕ. Υπάρχει μόνο το αγκάθι στο μάνατζμεντ, το οποίο είναι κρίσιμο. Εμείς επιμένουμε πως θα πρέπει να είναι στο δημόσιο. Ούτως η άλλως μιλάμε για μονοπωλιακή αγορά, δηλαδή ένας κατέχει τα δίκτυα. Κι εμείς επιμένουμε να είναι το δημόσιο αυτός που θα παίξει αυτό το ρόλο».
Διευκρίνισε ότι «θεωρητικά δεν μπορεί ο ιδιώτης να γίνεται πάροχος, γι αυτό γίνεται και ο διαχωρισμός από τη ΔΕΗ. Δεν μπορεί να είσαι παραγωγός ενέργειας και ταυτόγχρονα και διαχειριστής των δικτύων. Και στην Ευρώπη το ίδιο συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία, κι αυτό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματά μας».
«Η υπόθεση, το ζήτημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν τελειώνει με τον ΑΔΜΗΕ , έρχονται κι άλλα μετά τις γιορτές. Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση με όλη την έννοια της λέξης, που χρειάζονται επιχειρήματα, γίνονται κόντρες... Ελπίζουμε αυτή τη μάχη του ΑΔΜΗΕ να την κερδίσουμε», τόνισε ο Π. Σκουρλέτης.
Ο υπουργός έκανε λόγο για υπονόμευση της προσπάθειας να δει η χώρα καλύτερες μέρες: «Το παιχνίδι είναι των πολιτικών επιδιώξεων φάνηκε, το είδατε και με τις δηλώσεις Σόιμπλε, χρειάζεται υπομονή, δύναμη, οι θέσεις μας να είναι τεκμηριωμένες και να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συναινέσεις μες στη κοινωνία, διότι μες στη Βουλή η αντιπολίτευση συμπαρατάσσεται με τις πιο ακραίες συντηρητικές φωνές της Ευρώπης. Ο καθένας με τη στάση που κρατά αποκαλύπτεται. Κι αυτό το λέω και για όσους μας κάνουν κριτική εξ αριστερών, από ανθρώπους που συμπορευθήκαμε για χρόνια. Αλλά, ο μεγάλος αντίπαλος είναι οι ακραίες φωνές από την Ευρώπη και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εξακολουθούν και κάνουν τα πάντα για να αποδυναμωθεί η φωνή και η προσπάθεια του ελληνικού λαού και συμπαρατάσσονται με φωνές που υπονομεύουν αυτή τη προσπάθεια».
Ο Π. Σκουρλέτης, αναφερθείς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έκρινε παράνομη την κρατική ενίσχυση προς την Ελληνικός Χρυσός το 2003, έκανε λόγο για απόφαση - κόλαφο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Αποκαλύπτει τον τρόπο που χαριστικά, μεροληπτικά, προνομιακά λειτούργησαν υπέρ της Ελληνικός Χρυσός, και πως έκαναν τα πάντα για να διευκολύνουν την εταιρεία και την επένδυσή της , εις βάρος της νομοθεσίας, του περιβάλλοντος, του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς με βάση αυτά θα πορευτούμε, θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον , τις ζωές των ανθρώπων εκεί. Περιμένουμε την οριστική απόφαση από το ΣτΕ και τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος».
Πηγή: http://energypress.gr/news/skoyrletis-tha-aposhistei-apo-ti-dei-o-neos-admie-epimenoyme-na-parameinei-manatzment-sto
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...