Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Επιμένουν για ΑΔΜΗΕ, έβγαλαν εκτός Μικρή ΔΕΗ- Ποια είναι τα 10 μετρα στην Ενέργεια

Αμετάκλητα βήματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ στα δίκτυα ώστε να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός ζητούν στη νέα τους πρόταση οι δανειστές, έχοντας πάρει ωστόσο πίσω την δημιουργία και πώληση της Μικρής ΔΕΗ.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη αλλαγή ως προς τα ενεργειακά που εμπεριέχει η νέα πρόταση την οποία αποκάλυψαν οι Financial Times.
Ενα άλλο θεμα είναι ότι ζητείται από τη ΔΕΗ να διαμορφώσει τιμολόγια βάσει του πραγματικού της κόστους, καθώς και να καταργήσει τις εκπτώσεις 20%  προς τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Υψηλής Τάσης αντικαθιστώντας τις με τιμολόγια που να αντανακλούν τα κόστη της.
Ζητείται επίσης ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
Συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει :
  • Αμετάκλητα βήματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με την ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας υποβολής προσφορών.
  • Να ενημερώσει την Κομισιόν για την έναρξη των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ με βάση το γαλλικό μοντέλο τύπου ΝΟΜΕ.
  • Κατάργηση της έκπτωσης 20% στο ρεύμα που παρέχει η ΔΕΗ στη βιομηχανία και αντικατάστασή της με τιμολόγια που να αντανακλούν το κόστος της επιχείρησης.
  • Κοστοβαρή τιμολόγια της ΔΕΗ σε κάθε κατηγορία καταναλωτή. Δηλαδή διαμόρφωση των τιμολογίων του ρεύματος με βάση το κόστος, αναφορά που αφήνει παράθυρο για αυξήσεις στο ρεύμα στους αγρότες. Είναι η κατηγορία που συνεχίζει να απολαμβάνει χαμηλά τιμολόγια, δηλαδή κάτω του κόστους, τα οποία επιδοτούνται από υψηλότερες τιμές σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών.
  • Αναθεώρηση της φορολογίας στην ενέργεια.
  • Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά φυσικού αερίου και υιοθέτηση σχετικού οδικού χάρτη.
  • Αναμόρφωση του συστήματος πληρωμής ισχύος (ΑΔΙ) που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ώστε να αποφευχθεί ότι μερικές μονάδες ηλεκτρισμού λειτουργούν κάτω από το μεταβλητό τους κόστος.
  • Συνέχεια της ενσωμάτωσης του οδικού χάρτη προς την κατευθυνση της ενεργειακής ένωσης, δηλαδή το Target Model.
  • ΝέοΠΛΑΊΣΙΟ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Νωρίτερα πάντως σήμερα νέες βολές για ΔΕΗ και ΡΑΕ εξαπέλυσε η Κομισιόν κατά της Αθήανς, καλώντας την να συμορφωθεί με τις κοινοτικές οδηγίες και να βελτιώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας.
Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν περισσότεραΧΡΉΜΑΤΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ, εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας”, απάντησε ο Ισπανός Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Άριας Κανιέτε, σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.
Υπογράμμισε δε, ότι ενώ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ, η Ελλάδα αρνείται να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία και συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ στις οποίες δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί μια ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά.
“Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οιονεί αποκλειστική ΠΡΌΣΒΑΣΗ της ΔΕΗ σε λιγνίτη — το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα —αντίκειται στον ανταγωνισμό και για το λόγο αυτό έχει προσφύγει εναντίον της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”, είπε χαρακτηριστικά.
Ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση του κ. Κανιέτε ως προς την ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής  Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Οπως αναφέρει, “η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας αποτελούν ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη διασφάλιση αποτελεσματικής ρύθμισης του τομέα της ενέργειας, καθώς και για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και, ως εκ τούτου, αποτελούν προτεραιότητα στη δράση επιβολής του νόμου της Επιτροπής”.
Στην ουσία, οι δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας έρχονται ένα περίπου μήνα μετά τις αντίστοιχου ύφους δηλώσεις της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγερ, προς τον υπουργό ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη για την ελληνική αγορά ενέργειας.
Τότε η κα Βεστάγκερ είχα χαρακτηρίσει ως “μονοπώλιο” την κατάσταση στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι αυτό πλήττει τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία εν γένει.
“Ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό επηρεάζει την παραγωγή και τη χονδρική πώληση, καθώς και την προμήθεια που φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, το οποίο ουσιαστικά συνιστά ένα μονοπώλιο. Αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την οικονομία. Σαφώς, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Δανέζα Επίτροπος.
Αναφορά είχε κάνει και στη ΡΑΕ, λέγοντας ότι “σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό για τον ανταγωνισμό η Ελλάδα να έχει το σωστό κανονιστικό ΠΛΑΊΣΙΟ και μια ισχυρή και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή”.
Πηγή: http://energypress.gr/news/epimenoyn-gia-admie-evgalan-ektos-mikri-dei-poia-einai-ta-10-metra-stin-energeia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...