Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ξεκινά σήμερα η δίκη για την υπόθεση Energa-Hellas Power

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή, η δίκη για την υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power. Οι υπεύθυνοι των εταιριών είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που επισύρουν ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης για τη μη απόδοση μεγάλων χρηματικών ποσών στο Δημόσιο και τη μεταφορά τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι 19 κατηγορούμενοι ανά περίπτωση είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των δύο παρόχων αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν προχωρούσαν στην απόδοση των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο. «Τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους» αναφέρει το κατηγορητήριο.
Η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται ότι φθάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ και αφορά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 έως Νοέμβριο 2012.
Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί πριν ενάμιση χρόνο, έπειτα από έρευνα που διενέργησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρείες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιρειών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.
Για την υπόθεση αρχικώς είχε απαγγελθεί κατηγορία για απιστία στην υπηρεσία σε έξι μέλη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) οι οποίοι τελικώς απαλλάχθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Πηγή: http://www.energypress.gr/news/Xekina-shmera-h-dikh-gia-thn-ypothesh-Energa-Hellas-Power
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...