Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Α. Κοντολέων: Αυτές είναι οι θέσεις της βιομηχανίας για το ΝΟΜΕ

Τα κύρια σημεία  των θέσεων της βιομηχανίας για το ΝΟΜΕ ξεκαθαρίζει μιλώντας στο EnergyPress o εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων. Ο κ. Κοντολέων ξεκαθαρίζει ότι η βιομηχανία δεν είναι αντίθετη με τις δημοπρασίες, ωστόσο έχει σημαντικές παρατηρήσεις σε σχέση με παραμέτρους της πρότασης της ΡΑΕ.
Ειδικότερα ο κ. Κοντολέων αναφέρει ότι:
·         Η βιομηχανία δεν είναι αντίθετη με το ΝΟΜΕ
·         Αντίθετα προσβλέπει να αποκτήσει μέσω του ΝΟΜΕ μια εναλλακτική πηγή προμήθειας. Γι' αυτό ζητήσαμε την 100% εφαρμογή του Γαλλικού ΝΟΜΕ. Τα κύρια σημεία διαφοράς της πρότασης της ΡΑΕ με το Γαλλικό ΝΟΜΕ και που το καθιστούν μη εφαρμόσιμο για τη βιομηχανία είναι :
Σε σχέση με τις παραμέτρους της πρότασης της ΡΑΕ, κομβικής σημασίας για τη βιομηχανία είναι η δυνατότητα διάθεσης της περίσσειας: Ανάλογα με το προφίλ λειτουργίας ενός καταναλωτή μπορεί να δημιουργείται περίσσεια ενέργειας μεταξύ των δικαιωμάτων ΝΟΜΕ που δικαιούται και αγόρασε και της πραγματικής του κατανάλωσης. Η περίσσεια αυτή θα πρέπει να μπορεί διατίθεται σε πρώτη φάση στον ΗΕΠ και στην Οριακή Τιμή Συστήματος.  Άλλως δεν είναι τεχνικά δυνατό ένας προμηθευτής να μπορέσει να παντρέψει το φορτίο π.χ  μιας χαλυβουργίας που είναι 150MW την νύχτα με αντίστοιχο φορτίο την ημέρα.
Καθοριστικής σημασίας είναι και το θέμα της τιμής που όπως λέει ο κ. Κοντολέων πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
·         Η τιμή αγοράς να είναι διοικητικά ορισμένη και διεθνώς ανταγωνιστική.
·         Η τελική τιμή προμήθειας των ποσοτήτων που θα κατακυρωθούν μέσω του ΝΟΜΕ να μην επιβαρύνεται με χρεώσεις που δεν αφορούν την λιγνιτική παραγωγή, όπως ΕΦΚ και ΜΑΜΚ
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η ΕΒΙΚΕΝ δεν αντιτίθεται στη συμμετοχή  της βιομηχανίας στο ΝΟΜΕ μέσω προμηθευτών. «Δε χωρούν παρανοήσεις εδώ.
Η τιμή που θα προκύψει για τη διάθεση φορτίου βάσης θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια.
Μία λοιπόν υψηλή τιμή  θα αποτελέσει την ταφόπλακα της Ελληνικής βιομηχανίας» καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...