Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Στα 7,5 ευρώ μεσοσταθμικά το τέλος ΑΠΕ - Η απόφαση της ΡΑΕ

Στα 7,5 €/MWh διαμορφώνεται από 1ης Αυγούστου το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), από 5,43 που είναι σήμερα, σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ, με τις τιμές για τις  επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών να διαμορφώνονται ως εξής :
- Νοικοκυριά (Οικιακής χρήσης Χαμηλής Τάσης): 8,74 €/MWh (από 5,99 ευρώ /MWh)
- Πελάτες Υψηλής Τάσης: 4,58 €/MWh (από 2,96 ευρώ /MWh)
- Αγροτική χρήσης ΜΤ: 4,35 €/MWh (από 2,29 ευρώ /MWh)
- Λοιπές χρήσεις ΜΤ: 7,17 €/MWh (από 5,35 ευρώ /MWh)
- Αγροτικής χρήσης ΧΤ: 5,61 €/MWh (από 2,96 ευρώ /MWh)
- Λοιπές χρήσεις ΧΤ: 9,53 €/MWh (από 7,39 ευρώ /MWh)
Για τη διαμόρφωση των παραπάνω τιμών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχής, συνυπολογίστηκαν συμπληρωματικοί πόροι ενίσχυσης του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν κατά το ήμισυ από δημοπρατήσεις ρύπων και τέλος ΕΡΤ και τα υπόλοιπα από πρόσθετες εισροές που θα προκύψουν από μέτρα που θα ανακοινώσει εντός των ημερών το ΥΠΕΚΑ.
Στο κείμενο της απόφασης της ΡΑΕ, μεταξύ των βασικών λόγων που οδήγησαν διόγκωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, και κατ’επέκταση της ανάγκης αναπροσαρμογής του ειδικού τέλους, αναφέρεται η εισροή στο λογαριασμό σημαντικά λιγότερων πρόσθετων εσόδων από αυτά που είχαν προβλεφθεί, τα οποία ειδικότερα αφορούσαν:
α) 116 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του 2012  β) 30 εκ. ευρώ από το τέλος ΕΡΤ, και γ) 55 εκ. ευρώ από την επιβολή τέλους στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.
Μάλιστα όπως σημειώνει η ΡΑΕ η υποανάκτηση εσόδων μόνο για το α΄ εξάμηνο του 2012 ανήλθε σε 138 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την υψηλή διείσδυση των τεχνολογιών ΑΠΕ και ιδίως των φωτοβολταϊκών οδήγησαν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα (στο τέλος Ιουνίου το έλλειμμα ανήλθε στα 282,46 εκ. €).
Βασική υπόθεση εργασίας για την απόφαση της ΡΑΕ αποτελεί ο μηδενισμός έως το τέλος του 2013 του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ενώ όπως αναφέρεται η Αρχή θα εξετάζει, κατ’ ελάχιστον σε εξαμηνιαία βάση, τις κινήσεις του Ειδικού Λογαριασμού και την εξέλιξη των μεγεθών στα οποία βασίζεται η εκτίμηση του εσόδου του Ειδικού Τέλους, και ιδίως το ρυθμό εισόδου νέων μονάδων ΑΠΕ στο Σύστημα, καθώς και την πρόοδο σχετικά με την εισροή συμπληρωματικών και πρόσθετων εσόδων (δημοπράτηση ρύπων, τέλος ΕΡΤ κλπ).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...