Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Επικράτηση Ζερβού - Αντικαταστάθηκαν οι "αμφισβητίες" στο ΔΣ της ΔΕΗ


Ενισχυμένος τελικά βγαίνει από την διοικητική κρίση που ξέσπασε στη ΔΕΗ ο πρόεδρος της επιχείρησης  Α. Ζερβός μετά την ικανοποίηση του αιτήματός του για την αντικατάσταση των 5 διαφωνούντων στο Δ.Σ. της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης που συγκλήθηκε σήμερα, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του «μπλοκ των 5» που συστηματικά τους τελευταίους μήνες αμφισβητούσε τις ενέργειες της διοίκησης. Μάλιστα ο κ. Ζερβός φέρεται να είχε ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς ότι προτίθεται να παραιτηθεί εάν δεν αντικατασταθούν άμεσα τα εν λόγω μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το Δ.Σ.
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφεραν ότι η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε να γίνουν κινήσεις προκειμένου το Δ.Σ. να αποκτήσει κύρος για να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ των νέων μελών περιλαμβάνεται ένα στέλεχος από τον τραπεζικό χώρο με τεράστια εμπειρία στα χρηματοοικονομικά ενώ και η είσοδος της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου Ρ. Αικατερινάρη που είχε στην εποπτεία της τη χρηματοδότηση, δείχνει την έμφαση που δίνεται στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι φυσικά με τις αποφάσεις αυτές δίνεται σαφές μήνυμα στήριξης του κ. Ζερβού.
Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΔΕΗ  δε διευκρινίζονται τα μέλη του Δ.Σ. που αποχωρούν. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αποχωρούν οι Απ. Μπαράτσης, Ι. Τσαρούχας, Γ. Νέλας, Κ. Πανέτας, Ε. Πετρόπουλος. Σημειώνεται ότι η  περίπτωση του Απ. Μπαράτση είναι η πλέον ιδιόμορφη καθώς κατέχει ταυτόχρονα και τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι, με λογικότερη εκδοχή την αποχώρησή του και από αυτή τη θέση.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

Σε έκτακτη γενική συνέλευση που συνεκλήθη σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε εκλογή νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Κατόπιν τούτου τα έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, που εκπροσωπούν το Ελληνικό Δημόσιο είναι τα ακόλουθα:
Αρθούρος Ζερβός, Καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ
Αικατερινάρη Ουρανία, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος ΔΕΗ, Μη Ανεξάρτητο Μέλος
Βασιλογεώργης Χαρίλαος, Δικηγόρος, Ανεξάρτητο Μέλος
Βερνίκος Νικόλαος, Οικονομολόγος, Πρόεδρος Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ανεξάρτητο Μέλος
Θεόκλητος Λεωνίδας, Χημικός Μηχανικός, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Ανεξάρτητο Μέλος
Θέος Κωνσταντίνος, Πολιτικός Μηχανικός, Ανεξάρτητο Μέλος.
Η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου λήγει στις 29.06.2013
Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:
Το σοβαρότατο πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας της ΔΕΗ που εγκυμονεί ακόμη και τον κίνδυνο της μερικής στάσης πληρωμών εντός του πρώτου τριμήνου του 2012, τίθεται σήμερα επί τάπητος στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που συγκαλείται για το λόγο αυτό στην επιχείρηση.
Συνεδρίαση που γίνεται στον απόηχο της νέας διοικητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη ΔΕΗ, με ένα μπλοκ 5 εκ των 11 μελών του Δ.Σ. να ασκεί κριτική στον πρόεδρο της επιχείρησης Α. Ζερβό, τόσο για τα κακά της οικονομικά αποτελέσματα, όσο και για την στάση που αυτός τήρησε στη δίκη των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, με το επιχείρημα ότι στο δικαστήριο δεν προσήλθαν στελέχη της επιχείρησης ως μάρτυρες κατηγορίες.
Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έχει συγκληθεί κατόπιν αιτήματος δύο εκ των ασκούντων κριτική, των κ.κ. Ευ. Πετρόπουλου και Ι. Κατσουλάκου (οι άλλοι τρεις είναι οι κ.κ. Α. Μπαράτσης, Ι. Τσαρούχας, και Γ. Νέλλας), προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η επιχείρηση να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών μέσα στο 2012, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής του προέδρου της προς τους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΚΑ Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπακωσταντίνου αντίστοιχα, που αποκάλυψε το «Energypress» (12/12/2011).
Και μπορεί, ο επικεφαλής της ΔΕΗ να έχει ενημερώσει τους δύο συναρμόδιους υπουργούς για την πρόθεσή του ακόμη και να παραιτηθεί αν δεν υπάρξουν άμεσα αλλαγές προσώπων που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία του Δ.Σ., το βασικό ωστόσο πρόβλημα για την επιχείρηση είναι η ζημιογόνος πορεία στην οποία έχει εισέλθει, αναβιώνοντας σε αρκετούς εικόνες από το εφιαλτικό 2008. Τότε, η εταιρεία είχε κλείσει τη χρονιά με ζημιές ύψους… 305,9 εκ. ευρώ - για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία- γεγονός που ο πρόεδρός της Τάκης Αθανασόπουλος είχε αποδώσει στις υψηλές τιμές των καυσίμων, στις ακριβές αγορές ενέργειας, και στην υποχρέωση της να αγοράζει δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το πραγματικό πρόβλημα...
Το ζήτημα ωστόσο για τη ΔΕΗ, είναι ότι επί της ουσίας λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Όπως και το 2008, έτσι και τώρα, στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Ζερβός προς τους δύο υπουργούς, η κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ αποδίδεται καταρχήν σε εξωγενείς παράγοντες (υψηλές τιμές καυσίμων, αγορές ενέργειας, λιγοστά νερά), και κατά δεύτερον σε ρυθμιστικούς και δημοσιονομικούς λόγους (επιβολή νέου ΕΦΚ στο αέριο, αύξηση του ΕΦΚ στο μαζούτ). Αυτό είναι και το πρόβλημα της ΔΕΗ, ότι ως επιχείρηση παραμένει έρμαιο των εξωγενών παραγόντων, επειδή δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τη λειτουργία της (βασικές επιχειρησιακές της μονάδες)."Περί τα 750 εκ. ευρώ ετησίως μπορεί να εξοικονομεί η ΔΕΗ αν βελτιώσει τη λειτουργία της", διαπίστωνε το 2007 μελέτη του οίκου Booz Allen Hamilton, που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με τη τότε διοίκηση Αθανασόπουλου, αλλά που ουδέποτε εφαρμόστηκε. Μπορεί η αξιοπιστία της μελέτης εκείνης να έχει αμφισβητηθεί από πολλούς, το ερώτημα ωστόσο παραμένει : Πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν τα ορυχεία, οι μονάδες, η εμπορία και οι άλλοι τομείς της επιχείρησης ;
Τι ανέφερε η επιστολή
Εμπάσει περιπτώσει, τα δύσκολα για τη ΔΕΗ είναι μπροστά, και ενόψει της υπουργικής απόφασης για τις αυξήσεις στα τιμολόγια – αύριο συνεδριάζει η ολομέλεια της ΡΑΕ για να γνωμοδοτήσει για το μέσο της έσοδο- ο πρόεδρός της κ. Ζερβός προειδοποιεί ότι αν αυτό δεν αναπροσαρμοσθεί τουλάχιστον κατά 15%, τότε η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει ακόμη και τον κίνδυνο της μερικής στάσης πληρωμών μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2012. Κι αυτό καθώς τότε λήγουν τοκοχρεολύσια ύψους 700 εκ. ευρώ (σε σύνολο 1,3 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει εντός του 2012), για την ικανοποίηση των οποίων είναι αμφίβολο αν υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα.
Πόσο μάλλον, όταν από τα 4,05 δισ. ευρώ του 2009, και τα 4,2 δισ. ευρώ του 2010, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ εκτιμάται ότι στο τέλος του 2011 (με ζημιογόνο ήδη το γ’ 3μηνο) θα έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα των 5,09 δισ. ευρώ, θα έχει δηλαδή αυξηθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο, περίπου κατά… 900 εκ. ευρώ !
Ήδη, τα μηνύματα που εισπράττει από τις αγορές είναι αρνητικά. Χαρακτηριστικό, είναι ότι ένας από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, η Standard & Poors, της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν οι αυξήσεις τιμολογίων για το 2012 δεν είναι τέτοιες ώστε να της εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς και για να φέρει σε πέρας το επενδυτικό της πρόγραμμα, τότε στην επικείμενη έκθεσή της, θα κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας της επιχείρησης (high probability default risk). 
Τι θα σημάνει κάτι τέτοιο ; Ότι η επιχείρηση θα δυσκολευτεί να ανανεώσει υφιστάμενες συμβάσεις με τράπεζες, και ότι δεν θα μπορεί να συνάψει νέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...